Voor de liefhebber: Lax Vox methode

Enige tijd geleden heeft Harjo Pasveer een fles met slangetje gedemonstreerd waarmee de stembanden geoefend kunnen worden.

Doe het zelf…
Neem een flexibele slang van ongeveer van ± 31 cm lang met een doorsnede van 1cm. Stop deze slang in een 500cl flesje met water, ongeveer tot de helft gevuld. Vervolgens laat je het slangetje ongeveer 2 tot 3 cm onder de waterlijn zakken. Neem de andere kant tussen je lippen en zeg zachtjes en met een laag volume de klinker OE. Zorg dat de bubbels in het water rustig en gelijkmatig ontsnappen. Experimenteer met harder en zachter blazen zodat je meer bubbels krijgt en minder.

Omhoog en omlaag…
Wanneer je dit een paar minuten hebt gedaan ga je vervolgens glijtonen maken omhoog en omlaag. Ook in een rustig tempo. Dit voer je geleidelijk op naar hoog en laag. Let op:  de ademdruk is bij hogere tonen minder en mag het slangetje iets verder omhoog naar ± 1 cm in het water. Bij de lage tonen zakt het slangetje lager in het water tot zo’n 3 à  4 cm. Wanneer je zo een paar minuten een aantal sirenes hebt gedaan, merk je al snel dat het foneren steeds makkelijker klinkt.

Het slangetje is bij mij verkrijgbaar ad. € 1,00 (cash) tijdens de repetities.

Wim Zonneveld: wimzon@zonnet.nl

2017-11-28T09:18:01+00:00