J.S. BACH: Matthäus-Passion

Palmzondag 10 april 2022 in Het Concertgebouw aanvang 19.30 uur
Bach componeerde de Matthäus-Passion rond 1736. Het oratorium vertelt het verhaal van het lijden en sterven van Jezus, zoals opgetekend door de evangelist Matheus. In aria’s, recitatieven en koralen komen alle betrokkenen aan het woord: de Hogepriester, stadhouder Pilatus, Petrus, Judas, gelovigen, tegenstanders, soldaten en dienaressen en uiteraard Jezus zelf. Deze rollen zijn verdeeld over solostemmen en groepen in de koren, het Promenade Orkest en een kinderkoor. Tussendoor vertelt de tenor in de rol van Evangelist het verhaal.

Wat de Matthäus-Passion zo speciaal maakt, is de zorgvuldigheid waarmee Bach zijn muziek op de tekst heeft afgestemd. Woorden als verdriet en tranen klinken telkens als een diepe zucht. Als Jezus neervalt om te bidden, dalen de strijkers met hem mee en als hij sterft, zwijgen zij. Deze muziek raakt iedereen recht in het hart, ook mensen die niet gelovig zijn. Hoe dat kan? Dat is het mysterie van de Matthäus-Passion.

Sinds 1953 voert KCOV Excelsior elk jaar dit werk in de Stille Week in Het Concertgebouw uit. Een muzikale traditie waar velen naar uitkijken.

Met medewerking van:
Gerben Houba, tenor (Evangelist)
Hans Christian Hinz, bas (Christus)
Martha Bosch, sopraan
Lien Haegeman, alt
Leon van Liere, tenor
Robbert Muuse, bas
Ralph Meulenbroeks, viola da gamba
Jan Jansen, continuo
Kinderkoor van Koorschool Midden-Gelderland
Het Promenade Orkest
Gerrit Maas, dirigent

Bestel kaarten