Weihnachts-Oratorium

J.S. BACH: Weihnachts-Oratorium

Zaterdagmiddag 18 december in de Dominicuskerk aanvang 14.00 uur
Bach schreef zijn vocale kerkmuziek vooral in de eerste vijf jaren na zijn benoeming tot Thomascantor in Leipzig (1723): wekelijks een nieuwe cantate en daar tussendoor het Magnificat, de Johannes- en Matthäus-Passion, motetten, et cetera. Pas in 1734 componeert hij zijn Weihnachts-Oratorium, vooral om geslaagde delen uit éénmalige composities voor koninklijke kroningen en verjaardagen uit de voorafgaande jaren in het liturgisch repertoire voor het nageslacht te bewaren. De meeste koren en aria’s zijn dan ook bewerkingen van voormalige niet-religieuze composities, zogenaamde ‘parodieën’, die trouwens verre van tweedehands zijn, maar vaak zelfs beter dan het origineel. Soms lijkt Bach het vluchtige wereldse origineel zelfs te hebben vervaardigd met het oog op het latere liturgische hergebruik.

Naast jaarlijkse uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Het Concertgebouw op Palmzondag voert KCOV Excelsior om de twee of drie jaar het Weihnachts-Oratorium uit in de Kersttijd.

Dit wordt het eerste concert na de corona periode. Ons oratoriumkoor heeft sinds maart 2020 niet kunnen optreden. We zijn daarom zeer verheugd dat we een aantal cantates uit het Weihnachts-Oratorium kunnen uitvoeren in de sfeervolle ambiance van de Dominicuskerk.

Met medewerking van:
NASKA, orkest
Gerrit Maas, dirigent
Nadere informatie over de solisten en toegangsprijs volgt.

Bestel kaarten