J.S. Bach – MATTHÄUS-PASSION

Het Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal
Palmzondagavond 2 april 2023, aanvang 19.30 uur

De Matthäus-Passion is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is in Nederland een van zijn bekendste composities en één van zijn langste. De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus volgens het Evangelie volgens Mattheüs.

Vroeger werd gedacht dat Bach de Matthäus-Passion componeerde in 1728 en dat het stuk voor het eerst werd opgevoerd in de Thomaskirche in Leipzig op 15 april 1729, Goede Vrijdag. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de eerste uitvoering op 11 april 1727 (tijdens de vesperdienst op Goede Vrijdag) plaatsvond. De Matthäus-Passion is geschreven voor twee koren (groepen zangers en instrumentalisten).

Een compositie met dubbele koren (cori spezzati) was ten tijde van Bach vooral in de Venetiaanse opera gebruikelijk. Het is aannemelijk dat Bach de compositie, bezetting en instrumentatie vooral aanpaste aan de omstandigheden in de Thomaskirche, die een dubbel koor bevatte en waarvoor de compositie bedoeld was. Tegenwoordig is het overigens gebruikelijk om slechts met één groep solisten en met één continuogroep te spelen.

De jaarlijkse traditie van de uitvoering van de Matthäus-Passion in Het Concertgebouw door KCOV Excelsior te Amsterdam startte in 1953. Wij vieren in 2023 een jubileum, want is het 70ste jaar van onze uitvoeringen van de Matthäus-Passion in Het Concertgebouw. We zijn er trots op deze traditie in ere te kunnen houden en jaarlijks voor een volle zaal te mogen zingen.

Het Concertgebouw Amsterdam, Grote Zaal

Hans Christian Hinz – bas (Christus)
Erik Janse – tenor (Evangelist)
Linde Schinkel – sopraan
Merel van Schie – alt
Jasper Dijkstra – tenor
Jan Willem Baljet – bas

Continuo –  Gerrie Meijers en Peter Ouwerkerk
Viola da gamba – Ralph Meulenbroeks

Kinderkoor van de Kathedrale Koorschool Utrecht
Het Promenade Orkest

Dirigent: Gerrit Maas

Toegangskaarten:

Rang 1+  € 49,-
Rang 1     € 43,-
Rang 2    € 35,-

Enkele publieksrecensies van de afgelopen jaren:

Matthäus-Passion 2019: ‘Wat was het prachtig. Ik was bij tijd en wijlen diep ontroerd. Dank voor deze prachtige avond. We werden meegenomen in de devotie en overdonderd door het koor.’

Matthäus-Passion 2019: ‘Bij inzet van het gehele koor leek het of er een warme, harmonieuze tsunami de zaal in kwam. Wij willen u graag laten weten hoe wij ook dit jaar weer enorm hebben genoten van uw prachtige uitvoering van de Matthäus-Passion. Al heel veel jaren bezoeken wij het liefst de uitvoering van uw koor en het is voor ons een diep ontroerende ervaring !! Wij hopen dat u hier nog heel lang mee door zal gaan! Onze welgemeende complimenten!’

Bestel kaarten