G.F. HÄNDEL : Messiah

Vrijdagavond 18 november 2022 in Het Concertgebouw aanvang 19.30 uur

George Frederic Händel (1685 – 1759) was vooral een componist van opera’s. Sterker nog, hij componeerde er tientallen.

Toen zijn opera’s en zijn gezondheid begonnen te falen, zonk Händel weg in faillissement en wanhoop, in de overtuiging dat zijn carrière voorbij was. In 1741 werd hij uitgenodigd naar Ierland om een van zijn werken te regisseren tijdens een liefdadigheidsvoorstelling. Händel besloot een nieuw oratorium te schrijven.

Als diepgelovig man keerde hij zich af van de menselijke zwakheden die zijn opera’s gemeen hebben en koos hij zijn tekst en thema’s uit de Schrift. Op dat moment gebeurde er iets opmerkelijks. Hij begon te componeren met een bovenmenselijke ijver en energie. Mensen dachten dat hij gek was, of zelfs in de ban. Een bediende meldde dat Händel zelden at of sliep en met zo’n razernij werkte dat zijn vingers zijn pen niet meer konden grijpen. Hij was in feite in de greep van goddelijke inspiratie. Het resultaat is een van ’s werelds grootste meesterwerken, Messiah.

Händel voltooide deel I in slechts zes dagen. Hij voltooide deel II in negen dagen en deel III in zes dagen. De orkestratie kostte hem nog maar een paar dagen. Met andere woorden, in totaal werd tweeënhalf uur van ’s werelds mooiste muziek gecomponeerd in minder dan vijfentwintig dagen.

Onmiddellijk, vanaf de première in Dublin in 1742, werd de Messiah uitgeroepen tot een meesterwerk.

KCOV-Excelsior voert dit werk, in aanloop naar Advent en Kerstmis, voor het eerst sinds 1990 weer uit in Het Concertgebouw.

Holland Symfonie Orkest

Dirigent: Gerrit Maas

Klaartje van Veldhoven – sopraan
Rosina Fabius – alt
Jan-Willem Schaafsma – tenor
Florian Just – bas
Orgel: Gerrie Meijers
Klavecimbel: JaapJan Steensma

Kaarten:

1e rang +              € 48,-
1e rang                 € 42,-
2e rang                 € 34,-

Vrijdagavond 18 november 2022, aanvang 19.30 uur, Het Concertgebouw, Grote Zaal

Bestel kaarten